En av de mest omtalade konststilar som uppkom under väldigt tidigt 1900-tal, är kubismen. Vid tidpunkten baxnade många när de såg de förvrängda ansikterna och kropparna på målardukarna, men idag är nog de flesta tacksamma över att konstnärerna envisades med att skapa dessa illusioner med konst. Den konstnär som främst stuckit ut och är känd för att ha förespråkat kubism, är Picasso. Dock var inte Salvador Dali, Cézanne och George Braque sena att haka på.
Abstrakt målerikonst
Det som gensomsköljer kubismen är hur abstrakt den är och var. Ordet kubism kommer från ordet kub som innebär att något är fyrkantigt. Det var just det som kännetecknade motiven på duken. Geometriska former togs till för att gestalta något och man kunde även manipulera färger och perspektiv ännu mer. Det är vanligt att man som betraktare inte ens kan se vad tavlan föreställer, kanske är man bara begeistrad av de klara färgerna och de många formerna som gör tavlan till någonting vackert i slutändan. Dock brukar det ligga en hel del tankeverksamhet bakom.
Många skeptiker till den här konstformen menade och menar att man tar död på det vackra genom att förvränga det – medan andra tycker att det är en lek med fantasin och människans hjärna som gör stilen så fascinerande.
Olika perioder av kubismen
Kubismen kan delas upp i flera perioder och även konstnärerna kunde ha sina egna personliga perioder som lät visas i konsten.
- Analytisk kubism
- Hermetisk kubism
- Syntetisk kubism
Dessa perioder kan även delas upp i mindre perioder såsom protokubism eller prekubismen. Dock brukar man se en gemensam nämnare i dem alla, nämligen att man överdrev former och färger, gav fler sidor av en människa eller ett föremål än de i själva verket hade, och att man experimenterade vilt genom att kanske även få in känslor och stämningar i verket. Konstnärer som Picasso roade sig även med att dela upp ett föremål eller en person som stod modell i många små sidor och kunde nästan göra dem till någon slags mosaikfigur, så surrealistiskt blev det. Ibland kan ett kubistiskt konstverk verka rörigt, men nog gör det sig snyggt på en vägg hemma, det kan man inte säga emot.
Kubism i skulptur och arkitektur
Kubismen letade sig självklart även in i byggnader och skulpturer och drev ännu fler människor till vansinne – i alla fall dem som var emot denna sorts begreppsförvirring. Kyrkan Wotrubakirche i österrikiska Wien är ett typexempel.