Den svenske urfadern när det gäller svensk konst kan nog alla enas om att det är Carl Larsson. Carl Larsson och även hans fru Karin Larsson bidrog med många kreativa idéer kring sin makes verk. De är båda mycket folkkära i den svenska kulturen och i konstkretsar. Hans stil var väldigt detaljrik med härliga färger och levande stämning samtidigt som hans målningar skildrade den svenska folksjälen. Det svenska familjelivet gestaltat med fina akvareller var typiskt för Carl Larsson.
Uppväxt
Carl Larsson växte upp i Stockholm och kom från relativt enkla förhållanden. Dock var han alltid intresserad av konsten och sökte till Konstakademien där han även kom in och studerade under åren 1869–1876, vilket var en lång period. Vid sidan av studierna extraknäckte han bland annat som retuschör och illustratör för en satirtidning samt som illlustratör till författare och poeter som ville ha bilder i sina böcker. Faktum var att herr Larsson även hade haft ett finger med i spelet vad gällde illustrationerna till H.C Andersens böcker. Dock tog det tid innan han fick lön för mödan.
Frankrike
Som så många andra svenska konstnärer under 1800-talet, däribland Strindberg och Zorn, reste Carl Larsson till Paris för att börja leva på sin konst. Första gången blev dock en besvikelse och han fick moloket återvända till Stockholm efter två år med svansen mellan benen. Andra gången gick det dock bättre. I en liten by där många målare samlades, träffade han Karin Bergöö som så småningom skulle bli hans hustru. Sakta men säkert upplevde Carl Larsson framgång och när han kom hem till Sverige igen gick det spikrakt uppåt. Han fick bland annat flera dekorationsuppdrag för att smycka kända byggnader, däribland Nationalmuseum, Stockholms Operahus och Fürstenbergska Palatset.
Vår käre Carl Larsson
Carl Larsson avled 1919 och några av hans mest kända verk är Midvinterblot, Potatisplockning och portträtt av Selma Lagerlöf med flera. Det har ofta gått rykten om att hans fru var mer talangfull än vad han var och detta kan naturligtvis diskuteras.